Smycka ditt hem med gröna växter i höst

Nu är hösten på väg och det är dags att göra det mysigt inomhus inför den mörka årstiden. Växter är alltid en sak som behöver ses över. Ser de hängiga ut? Hur ser jorden ut? Det kan vara dags att köpa hem ny fräsch jord, större innerkrukor att plantera i och även nya färgglada ytterkrukor som piggar upp.

Plantera om

Ta ordentligt med tid på dig, har du plats utomhus eller på balkongen och vädret tillåter görs det bäst där. Jord smutsar ner och sprider gärna ut sig. Om inte, lägg några tidningar eller en plastsäck på till exempel diskbänken. Ha även en säck där du kan lägga allt gammal jord i.

Räkna med att dina växter fått många nya rötter sedan du planterade om sist. Spreta lite på rötterna och sätt växten i en större kruka. Det första du bör göra är också att ta bort alla gula och döda blad så den friska delen av växten kan föröka sig. Häll sedan på halva krukan med ny jord och plantera växten där, sedan fyller du krukan med mera jord och ser till att den står stadigt. När du ska plantera om en växt bör du byta ut den gamla innekrukan till ny och större. När det gäller ytterkrukan kanske du också måste byta den om innerkrukan inte får plats. Det kan även vara roligt att byta ytterkruka mot en med ny färg eller modell och efteråt kan de se ut som om du fått ett helt nytt rum, enbart genom att du planterat om dina växter.

Plantera olika kärnor

Vill du ha helt nya växter är det både roligt och spännande att så olika kärnor och se vad som händer. Det finns många olika kärnor att plantera och avokado är en tacksam kärna att så. Men innan den kommer upp som ett litet skott ska den vattnas sparsamt så att jorden bara är lite fuktig, det gäller även när den börjar växa, övervattna den inte. Det blir en trevlig växt på en smal stjälk, därför är det bra om du försiktigt sätter fast en stödpinne på stjälken. Ett citrusträd är det många som vill ha och det är inte alls svårt att odla, men om citrusträdet kommer ge frukt eller inte kan du aldrig veta i förhand, gör den inte det är själva växten vacker ändå. Du sätter ned kärnan ungefär en centimeter ned i jorden och fyller på med mer jord. Ställ växten på ett ställe där solen lyser in och håll jorden fuktig.

Rengöra gröna växter

Växter samlar på sig damm och bör torkas av regelbundet för att må bra. Att ställa dem i duschen och torka försiktigt av dem en svamp eller spruta dem med tvålblandning är två smidiga sätt. Du kan även torka av bladen med en trasa som är doppad i mjölk, det brukar ge ett fint resultat. Även en trasa med öl går bra och att torka gröna växter med insidan av en banan är också ett sätt som är utmärkt och som gör bladen glansiga.