Så vårstädar du i trädgården

Nu börjar solen äntligen titta fram och vi kan ana våren efter en lång och kall vinter. Kanske längtar du redan nu efter att börja plantera blommor och gå och påta i trädgården hela sommaren? Men innan du kan börja planera blommor så bör du vårstäda din trädgård. På så sätt ser du till att alla nya skott får plats på bästa sätt. Det är dessutom ett ypperligt sätt att få frisk luft och komma ut och röra på sig. Men vad ska du egentligen tänka på när det är dags att vårstäda?

Klä dig rätt för ändamålet

Det kan fortfarande vara lite kyligt i luften när du vårstädar trädgården. Du bör därför ha lagom varma kläder som dessutom är tåliga mot grenar och annat du stöter på i trädgården. Garphyttan har tåliga och snygga fritidskläder som passar perfekt för en dag i trädgården. Du kan välja mellan härliga flanellskjortor, tåliga anoraker och arbetsbyxor med dragkedja som går att ta av. Med dessa kläder kan du vårstäda i lugn och ro och behöver inte oroa dig för att något ska bli förstört samtidigt som du sliter.

Börja med uteplatsen

Om du har en uteplats eller altan behöver den med största sannolikhet ses över. Börja med att ta fram sopborsten och ta bort alla löv och grenar som blåst in under vintern. Töm alla gamla krukor som fortfarande står ute och plantera i lite nya och fina blommor. Ett exempel på en bra vårblomma som gör sig fint på uteplatsen är pensé. Du kan kombinera detta med några små träd eller buskar för att få lite mer volym på uteplatsen. Rengör utemöblerna och se efter om något är skadat eller behöver bytas ut. Om du inte behöver byta ut möblerna kanske du vill förnya med några kuddar eller filtar för att välkomna våren på bästa sätt. Med filtar och en värmelampa kan du utnyttja uteplatsen även under lite kyligare dagar.

Rensa dina rabatter

Innan du kan göra plats för nya blommor i din rabatt måste den rensas och fixas. Det ligger förmodligen en hel del gamla löv över jorden samt eventuellt en del ogräs. Om du har några gamla och vissna växter kvar måste även dessa klippas bort. Det är bäst att ta bort ogräset så tidigt som möjligt om du vill spara dig själv jobb lite senare på året. Använd gärna kogödsel om du vill ge rabatten de bästa förutsättningarna inför sommaren. Annars går det även att använda vanligt trädgårdsgödsel. Sedan är det bara att sätta igång och planera vad du vill ha för blommor och växter i rabatten.

Ge gräsmattan lite kärlek

När du ändå är igång och gödslar kan du passa på att ge din gräsmatta lite näring. Om du krattar igenom den med en järnkratta kommer du hjälpa gräsrötterna att ta sig förbi mossan och växa sig riktigt fin. Gödsla sedan med ett speciellt gräsgödsel som är framtaget för att gräset ska växa så bra som möjligt.