Kom igång med ditt växthus

Du som älskar trädgårdsarbete och växter kanske drömmer om att ha ett växthus på tomten? Det ger dig möjlighet att odla sådant som normalt inte växer här i Sverige. Dessutom får du en längre odlingssäsong eftersom du kan starta lite tidigare på året. Tomater är ett exempel på en grönsak som gör sig väldigt bra i växthus. Det finns få saker som är så lyxigt som att gå och plocka sina egenodlade tomater. De behöver dock väldigt mycket vatten så det gäller att du vattnar dem dagligen. För att underlätta behöver du därför förbereda växthuset på bästa sätt.

Dra in vatten och el redan från början

Oavsett vad du har tänkt odla i ditt växthus kan det vara smart att dra in el och vatten redan när du kör igång växthuset för första gången. Det är också en god idé att se över ditt elavtal och se om du kan få billig el genom att byta leverantör. Det brukar vara mest fördelaktigt att ta ett rörligt elavtal men det kan du stämma av med olika leverantörer. Om du ska ha växter och grönsaker som kräver mycket vatten underlättar det att installera ett automatiskt vattensystem. Se över dina möjligheter och se hur du kan underlätta skötseln av växthuset.

Övriga punkter som du bör tänka på

För att ditt växthus ska bli en succé måste du tänka på vart i trädgården du placerar det. Ett växthus ska stå skyddat men ändå få så mycket solljus som möjligt. Det måste även finnas goda möjligheter att vädra annars kommer växthuset bli alldeles för varmt. Öppna dörren och andra vädringsluckor redan på morgonen men glöm inte att stänga igen innan kvällen. Du vill inte riskera att dina plantor blir förstörda när nätterna är kyliga. Om det blir riktigt varmt under sommaren bör du även skugga dina rutor med ett tyg eller en speciell skuggfärg.