Julens växter

När december kommer och julen är på väg, pyntas hemmen med ljusstakar, julgardiner med mera. Nu kommer även julens alla underbara växter med sina färger och dofter. Vissa växter måste bara finnas hemma, som till exempel hyacinter, julstjärna, amaryllis och dessa köps varje jul.

Amaryllis

Denna växt är en lökväxt som har 1–3 blomstjälkar, hur många beror på vilken sort det är och även hur mycket näring löken har lagrat. De två vanligaste amaryllissorterna är red garden och Hippeastrum, de kan bli 30–60 centimeter höga och ha 3–6 blommor. Blommorna finns i flera färger som exempelvis: orange, röd och rosa, vissa sorter har även tvåfärgade blommor. Amaryllisen mår bäst om den får stå ljust eftersom stjälkarna dras mot ljuset. Om du ser att blomman börjar hänga lite vrider du bara på krukan, så den får ljus från alla håll. Amaryllisen vill inte ha för mycket vatten, det räcker med cirka en deciliter i veckan. Jorden vill alltid torka ut helt innan den får vatten igen. Ibland kan amaryllisen behöva stöd när den blommar, stjälken är tunn och blomman tung. Ställ även blomman i en hög och stabil kruka.

Hyacinter

Den underbara, väldoftande hyacinten är mycket vanlig i svenska hem i juletid. De passar både i julgrupper och att stå ensam i en kruka. Blomman finns härliga färger som vit, ljuslila och rosa. Hyacinten ska placeras ljust, dock inte över ett varmt element. När de vissnat kan du spara lökarna för att driva upp dem igen till nästa jul. Så fort stjälken vissnat drar du upp den men låter bladen vara kvar. Vattna lökarna med näring tills frosten avtagit, då växer de och under sommaren kan du ha dem planterade i en trädgårdsrabatt.